Aud Svelund i en kystkulturell kontekst

Comments (0) Aud Svelund, Kunstnere, Norsk, Utstillinger

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
SAMSUNG CSC

Aud Svelund på Langøymarknaden

For 25 år siden klarte undertegnede etter mye overtalelse å trekke med seg den nåværende kunstneren Aud Svelund på et kurs i kunstmaling, og da var det gjort. Siden har hun stått støtt på egne ben som kunstner. Det har blitt mange studier siden den gang, og hun har også hatt en enorm utvikling.

Aud Svelund er oppvokst på  Algrøy, en øy i havgapet utenfor Bergen. Som voksen flyttet hun som mange andre inn til byen for å studere, og etter endt sykepleierutdannelse ble hun boende i byen, hvor hun også stiftet familie. Ved siden av jobb som sykepleier, utviklet hun seg stadig videre som kunstner. For syv år siden flyttet hun tilbake til Algrøy og sammen med sin mann kjøpte hun et nedlagt gårdsbruk. Det som tidligere var et lite fjøs, har de nå gjort om til galleri, og navnet? Galleri Fjøset så klart.

IMG_3281Svelund har vært med på mange kollektive utstillinger opp gjennom årene, den første i 1995 sammen med undertegnede. Hun har også deltatt på Kiwanis sin høstutstilling på Sotra, utenfor Bergen, hvor vi i fjor høst også kunne finne flere kjente navn som Elling Reitan med flere. I tillegg har hun hatt flere separatutstillinger, blant annet i Galleri Fjøset, men også som denne helgen, i forbindelse med Langøymarknaden. Langøy er naboøyen til Algrøy og hvert år arrangeres Langøymarknaden, hvor man virkelig får møte kystkulturen. I et av de pittoreske husene stiller Svelund ut sin kunst, som hun har gjort i flere år, og bedre omgivelser kan vel ikke en kunstner som er oppvokst i havgapet ønske seg.

SAMSUNG CSC

Krusning

Havet har naturlig nok hatt en stor plass i kunstnerens uttrykk, men mens hun tidligere malte mer realistiske bilder med motiver fra holmer og det åpne havet rundt Algrøy, er uttrykket blitt mer og mer abstrakt de senere år.

SAMSUNG CSC

Byen

At Svelund også har røtter til det mer urbane kommer også til uttrykk i noen av hennes bilder, som her i Byen. Selv om vi oppfatter en form for "skyline" i bildet, er det også et godt eksempel på kunstnerens abstrakte uttrykk.

SAMSUNG CSC

Meg og deg - utsnitt

I tillegg er det kommet personer med i bildene, "det lille mennesket i den store verden" som her i Meg og deg, men i abstrahert form.

Vi finner fremdeles blomsterenger i noen av bildene, men også de er blitt mer abstraherte med årene. Vi kjenner likevel på den herlige sommerfølelsen i møte med dem.

Vil du møte Aud Svelund sin kunst, er det bare å ta turen til Langøy utenfor Bergen denne helgen, hvis du skulle være i nærheten. Hvis ikke vil du nok få muligheten ved en senere anledning. Dette er en kunstner som bare blir mer og mer produktiv med årene.

 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *