Jan Erik Willgohs på Vedholmen Galleri

Comments (0) Jan Willgohs, Kunstnere, Norsk, Utstillinger, Vedholmen Galleri

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
SAMSUNG CSC

Fjellblomster

Lørdag åpnet Jan Erik Willgohs sin fjerde utstilling på Vedholmen Galleri i Os, like utenfor Bergen. Lokalet var helt fullt av personer som hadde kommet for å se Willgohs sin kunst.

Jan Erik Willgohs har sin utdannelse fra Statens Kunstakademi i Oslo, Konsthögskolan i Stockholm, og Royal College of Art i London, hvorfra  han også har en Master and Art-degree.

Kunstneren har bodd mange år i utlandet og på hjemmesiden sin (http://www.willgohs.info/?page_id=46) skriver han at kunsten på mange måter er hans dagbok.

Utstillingen ble åpnet av Vibeke Harild som pekte på hvor seriøs og arbeidsom Willgohs er i sitt kunstnerskap. Videre tok hun for seg hvordan kunstneren stadig finner nye veier i sine uttrykk, og at hver utstilling derfor blir forskjellig.

Deretter ble det musikalskt  innlslag ved Trygvetrubadur Nystad før Jan Erik Willgohs selv tok ordet.

SAMSUNG CSC

I eplehagen

På mange måter bekreftet kunstneren at kunsten hans er en form for dagbok. Han fortalte at da han bodde i Berlin og London malte han mest mennesker. Da han flyttet tilbake til Norge ble naturen viktigere, og han begynte å male trær. På mange måter erstattet disse trærne menneskene han tidligere hadde malt, kunne han fortelle. Men veien gikk videre, og med utsikt til Løvstakken ble det fjellet som begynte å oppta ham, og ikke bare fjellet, men også skyene som fløy forbi og skapte en slags frihet.

SAMSUNG CSC

Stor sjø

Hav og himmel går i ett sies det, og våren 2016 så Willgohs utstillingen Langs kysten - Gude og hans elever på Nasjonalmuseet. Dette vekket minner fra tidligere tider, og fjellet ble nå på mange måter byttet ut med sjø i kunstnerens motiver.  Det er flere av disse motivene vi møter på denne utstillingen.

Selv om kunstneren Willgohs bruker naturen i sine motiver, er det ikke noe konkret gjengivelse av naturen vi finner i bildene, noe også kunstneren bemerket. Motivet er bare et verktøy, et utgangspunkt, som setter i gang kreativiteten. Bildet som sådan blir til med utgangspunkt i motivet, men lever så sitt eget liv og får en verdi i seg selv.

Jan Erik Willgohs avsluttet med å rose Vedholmen Galleri ; det var en ære å få stille ut i slike vakre lokaler. At Vedholmen Galleri er fint, er det bare å si seg enig i, for galleriet ligger helt nede ved sjøen, noe som skaper en vakker kontekst til de lyse fine lokalene.

Utstillingen står til 24. september.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *