UNGE KUNSTKJENNERE – Banebrytende prosjekt ved Hilde Marie Pedersen, Dino Dikic, og Bergen Kunsthall

Comments (0) Bergen Kunsthall, Jan Groth, Kunstprosjekt unge kunstnere, Norsk, Pedagogikk, Samtidskunst

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

At ungdom kan være flinke til å formidle til andre ungdommer er en kjent sak. De kommuniserer på en helt annen måte enn den litt eldre garde; gjennom sosiale media, dataspill etc. etc. Språket er også annerledes, gjerne mer uformelt og direkte. Vi har først og fremst sett denne endringen med å bruke ungdom innen reklame, hvor bloggerne, og da gjerne de såkalte rosabloggerne er et viktig bidrag for å fremme produkter. Ungdom har også vært brukt til å formidle kunst, men Bergen Kunsthall, ved kunsthistoriker Hilde Marie Pedersen, har ønsket å ta dette ett skritt lenger. I dette prosjektet skal ikke bare ungdommene formidle kunst til andre ungdommer, de skal også gjøre seg kjent med alt som har med en kunstinstitusjon å gjøre; alt fra kunsten, kunstnerne, og kuratorene, til hvordan hele institusjon er bygget opp og fungerer.

Spesielt konsept

SAMSUNG CSC

Dino og Hilde

Dette er et spesielt konsept. Ungdommene skal på mange måter fungere som Bergen Kunsthall sine ambassadører, og på denne måten være en egen stemme utad i feltet for samtidskunst. Prosjektet har fått støtte i to år fra Hordaland Fylkeskommune.

I tillegg til Hilde er Dino Dikic leid inn til å lede de unge. Dino er selv kunstner og har en bachelor i grafikk fra Kunst- og Design-høgskolen i Bergen. Han har også pedagogisk utdannelse og har vært kunstlærer på Hjelteryggen skole. I tillegg har han hatt mange prosjekter for Bergen Kommune hvor han har undervist barn og unge i graffiti.

I dette prosjektet vil ungdommene, som er tenkt å være mellom 13 - 20 år, ha møter sammen med Hilde og Dino en, til flere ganger i måneden. Det blir lagt vekt på sosial mestring og kunstfaglig læring. De diskuterer kunst, ser utstillinger og planlegger et formidlingsprogram som de skal presentere for annen ungdom. Det er også tenkt som et "fristed" som gir mulighet til å bli aktivt involvert i institusjonens kreative program, få arbeide med kunstnere og ansatte, få profesjonell erfaring, møte venner og utvikle kreative evner.

Tanken er at de på sikt skal mer eller mindre bli i stand til å styre dette selv, som en selvstendig enhet innenfor Bergen Kunsthall, og i dag har de en egen Facebook-side og Instagram-konto som man kan følge med på.

19023716_1709819649322321_3629856407787304189_oSommeravslutning

Prosjektet startet opp våren 2017 og som en avslutning før sommeren inviterte de gjester til en event som undertegnede fikk være med på. (se plakat gjengitt med tillatelse). Før eventen begynte, ble det tid til å bli litt kjent med, og intervjue noen av de kommende kunstkjennerne. Deretter ble det vist en video de hadde laget hvor de intervjuet Espen Johansen som var kurator for Masterutstillingen i kunst 2017. Denne videoen ligger også ute på Facebook-siden deres. Det ble så omvisning i festspillutstillingen til Jan Groth, med en påfølgende workshop. Under veiledning av Dino kunne de som ville, prøve å gjenskape Groth-streken, og på den måten "forsvinne" inn i selve den kreative skaperprosessen. I tillegg ble det servert forfriskninger og noe å bite i.

De unge kommende kunstkjennerne

SAMSUNG CSC

Una og Tiril

De første undertegnede fikk en prat med var Tiril Absalonsen og Una Onsrud. Tiril har vært mye på kunstmuseum i forbindelse med ferier, både i inn- og utland, noe hun har hatt stor glede av. På grunn av det har hun lyst å formidle kunst til andre unge, og hun så derfor dette som en unik mulighet til å lære seg å formidle samtidskunst til andre, slik at andre unge også kunne få oppleve hvor givende det kan være.

Una har en kulturell mor, og i tillegg er hun blitt inspirert av Tiril slik at hun nå har fått lyst å lære mer.

SAMSUNG CSC

Guro

Guro Olsen er en annen deltaker. Hun forteller at da Dino presenterte prosjektet virket det veldig interessant, og hun meldte seg derfor på.  Samtidskunsten finner hun vanskelig men også interessant. Hennes favoritt er Picasso.

SAMSUNG CSC

Jon og Mari

Mari Hegrenes Øvrebø går på kulturskole med visuelle kunstfag som ligger tett opp til tanken bak prosjektet. Hun synes derfor det er spennende å få være med.

På eventen hadde hun tatt med seg vennen Jon. Han var ikke spesielt interessert i samtidskunst, men dette var noe nytt så derfor ble det litt interessant også, kunne han fortelle.

Jan Groth-utstillingen

IMG_1223 SAMSUNG CSC

På denne første eventen var det kunsthistoriker Hilde som formidlet festspillutstillingen til Jan Groth. Hilde er en utmerket formidler som alltid har god kontakt med sitt publikum, men denne omvisningen var spesiell. I tillegg til gjestene på eventen, var dette ekstra lærerikt for de fremtidige kunstformidlerne, her fikk de lære av en proff. Hilde fortalte og forklarte på en måte som gjorde at det var lett å følge med for alle, og etter omvisningen satt både gjester og ikke minst lærlingene igjen med en mye større kunnskap og forståelse for streken til Groth.

Workshop

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Etter omvisningen var det tid for workshop. Både lærlinger og gjester deltok. Dino veiledet underveis, og inspirert av Jan Groth sin strek i tillegg, ble det mange spennende kunstverk. Ved selv å være kreativ og la seg inspirere av kunsten til å skape egne uttrykk, vil man også kunne komme enda nærmere i forståelsen av kunsten man har opplevd.

Konklusjon

Som nevnt innledningsvis er dette et spesielt prosjekt som Bergen Kunsthall har satt i gang. Å få de unge på banen når det gjelder samtidskunsten er veldig viktig. Ikke bare er de morgendagens formidlere, de er allerede godt på vei til å bli dagens formidlere av samtidskunst til andre unge. Ikke noe er vel bedre enn at ungdom formidler samtidskunsten til annen ungdom. Det er også viktig at de kan bli en stemme utad og kan være med i den offentlige debatten rundt samtidskunst, og hvem vet; kanskje finner vi noen av dem helt i toppen av en kunstinstitusjon med tiden?

Husk å følge UNGE KUNSTKJENNERE på Facebook og Instagram. 

               
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *