Gallerirunden: Vault Studios i Bergen

Comments (0) DOLK, Gallerirunde, Manneraak, Marit Geraldine Bostad, Morten Hatlevik, Norsk, Shane Turner, Vault Studios

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Eirik Nor Saghaug

Eirik Nor Saghaug

I 2015 åpnet Eirik Nor Saghaug Vault Studios i samme lokaler som DOLK hadde sin første utstilling i 2004. DOLK var den gang en ukjent kunstner og det var ikke i et galleri men i en forretning ved navn Tillsammans som førte bl.a. britiske moteklær, DOLK stilte ut. At Vault Studios skulle åpne i akkurat disse lokalene var noe Saghaug så som spesielt og positivt.

Eirik Nor Saghaug har bakgrunn fra eiendomsmeglerbransjen og som han sa i intervju med undertegnede; eiendomsmegling og kunstformidling har mye til felles og henger på mange måter sammen, noe man kan si seg enig i. Selv om Saghaug ikke har formell utdannelse innen kunst, er han oppvokst med kunst rundt seg, da foreldrene var kunstsamlere. Saghaug ser også på det å ikke ha en formell kunstutdannelse som en fordel, da han har ønsket å skape et galleri med en lav terskel for å oppleve kunst. Saghaug mener det er viktig å kunne kommunisere med besøkende på en måte som når ut til de fleste og hvor opplevelsen til den enkelte betrakter blir satt i sentrum.

2. november 2017 flyttet Vault Studios til nye og større lokaler, og du finner dem i dag rett bak politihuset i Bergen. Med større lokaler ble det også flere muligheter og allerede 16. november åpnet pop-up utstillingen til Vebjørn Sand; Guernica et vendepunkt som tidligere har vært omtalt her på Samtidskunst.com i de nye lokalene. Undertegnede hadde også stor glede av å ha omvisning for mine elever i denne utstillingen, da Ulrik Lislott kom og åpnet galleriet for oss før ordinær åpningstid. Elevene var også svært fornøyd med å sette seg inn i Vebjørn Sand sin kunst. Men selv om nye lokaler skaper nye muligheter vil graffitien alltid være til stede understreker Eirik Nor Saghaug, fordi den er en god og lett tilgjengelig inngangsport til kunstens verden.

For tiden er det juleutstilling på Vault Studios og det er mange spennende kunstnere som her er representert. Selv ble jeg vist rundt av Sven Ole Evensen som fortalte levende om de forskjellige kunstnerne.

Marit Geraldine Bostad

IMG_5069Marit Geraldine Bostad (født 1976) var representert med flere bilder. Hun er en kunstner som er på full fart fremover, også i utlandet. Også Vault Studios har stor tro på denne kunstneren som holder til i Horten. Bostad maler abstrakt, og bortsett fra et stort maleri som er holdt i duse farger, er bildene hennes også fargerike. Bildet som her er presentert er fra en serie hvor kunstneren har brukt restmaling fra andre, større arbeider for å skape nye mindre verk.

Shane Turner

IMG_5076En annen kunstner som Vault Studios nylig har startet et samarbeid med er kanadiske Shane Turner. Hans bilder er en blanding av street art; pop-art, og en form for surrealisme. Det er fargerike bilder som automatisk fanger blikket. Det er kanskje lett å også få assosiasjoner til hippie-tiden når man ser bildene til Shane Turner.

Morten Hatlevik

IMG_5099En annen kunstner vi finner bilder av på Vault studios er fotografen Morten Hatlevik. Det er stemningsfulle bilder fra naturen, men også bilder som gir en egen ro i sinnet, som her hvor vi knapt ser båten som ligger til kai. Fotoet er fra serien "Space is the only sound" .

Manneraak

Manneraak

Manneraak

Den siste kunstneren vi skal ta med her er fotografen Svein Bringsdal med kunstnernavnet Manneraak. Etter å ha jobbet i mange år som internasjonal motefotograf har han også gått over til rent kunstneriske uttrykk med stor suksess. Manneraak er blant annet innkjøpt av statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland, og ellers er Manneraak innkjøpt både nasjonalt og internasjonalt. Vault Studios er glad for å kunne presentere denne kjente kunstneren som bor i Bergen men som opprinnelig er fra Mandal.

DOLK

Vault Studios samarbeider allerede med internasjonale kunstnere, men i disse dager samarbeider de også både nasjonalt og internasjonalt i forbindelse med en spesiell utstilling av DOLK.

"Chief Green"

"Chief Green"

Utstillingen åpnet søndag 17.12 og det stod kø utenfor innen den åpnet. Dette viser hvor stor DOLK er blitt. Det ble vist utgaver av DOLK sin kunst som tidligere aldr har blitt vist, som for eksempel "Chief Green". Vi kjenner gjerne motivet fra før, men det er første gang det er vist med grønn bakgrunn blant annet.

Et annet kjent motiv til Dolk; "Sleepwalker" finner vi også på denne utstillingen som er lagt til en del av galleriet med røft interiør som gir oss nesten en følelse av å være ute på gaten der graffitien oppstod; først i USA med kunstnere som Jean Michel Basquiat tilbake på 80-tallet. Det begynte som en undergrunnsbevegelse, men da Basquiat ble oppdaget av Andy Warhol ble han tatt inn i varmen som en av de første afroamerikanske kunstnere. Dessverre døde han i en alder av bare 27 år.  Når det gjelder DOLK  kan vi trekke linjene videre fra Basquiat til Banksy som i dag regnes som en av de største graffiti-kunstnerne i verden. At DOLK har vært inspirert av denne kunstneren må man kunne regne med, de har begge politiske budskap i flere av verkene sine hvor de blant annet protesterer mot krig og grusomhetene som følger med. Verket RIP av DOLK hvor vi ser en soldat bærende på et skadet eller dødt barn mens han skriker ut sin fortvilelse kan være et godt eksempel på dette. "Chief Green" må også kunne plasseres her.

"Sleepwalker Green"

"Sleepwalker Green"

Som vi har nevnt tidligere, har gjerne bildene til DOLK utgangspunkt i verk som tidligere har vært oppført i det åpne landskap, enten på en murvegg, hus, e.l. I denne utstillingen møter vi "Sleepwalker Green", mens opprinnelsen til "Sleepwalker" finner vi i Lofoten.

"Vandal Blue"

"Vandal Blue"

Til slutt kan vi ta med "Vandal Blue", et motiv som også skulle være kjent for DOLK-fans som det finnes veldig mange av, ikke bare innenfor Norges grenser, men også internasjonalt. Alle bildene på utstillingen finnes i et svært begrenset opplag, så her er det om å gjøre å være om seg hvis man ønsker et av dem.

Ønsker å sette Bergen på kunst-kartet

Som vi har sett finner vi mye mer enn graffiti hos Vault Studios, og Eirik Nor Saghaug uttalte at selv om graffitien ligger i bunn, ønsker han å sette Bergen på kartet for kunst. Det er kjent at Bergen er den store graffiti-byen i Norge, men utover det tar ikke byen noe særlig stor plass i den store sammenheng. Ved å få inn mange spennende kunstere i forskjellige sjangre håper innehaveren av Vault Studios å endre på det.

Selvfølgelig har vi Kode i Bergen, men hva med alle de andre galleriene som formidler spennende kunst, og ikke minst viser oss hva som skjer i samtidskunsten? Ved at de får mer oppmerksomhet blir det også mer naturlig for folk flest å forholde seg til samtidskunst, som feilaktig har ord på seg for å være både vanskelig og rar. Denne kunsten speiler tross alt tiden vi lever i og av den grunn burde den få større plass i samfunnet enn den har i dag.

Pop-up utstillinger

Vault Studios arrangerer også pop-up utstillinger, og en av dem har de hatt på Vestkanten kjøpesenter i Loddefjord. På spørsmål fra undertegnede om dette er noe de kommer til å fortsette med svarte Eirik Nor  Saghaug at det var noe de absolutt ville fortsette med, da Vault Studios er opptatt av at kunsten skal ut til folket, og man finner mange mennesker på kjøpesentre.

Dermed er det bare å følge med neste gang du er i et kjøpesenter, om det er dukket opp en pop-up utstilling siden sist. Ellers så er det absolutt å anbefale å ta turen til Vault Studios sine faste lokaler som du finner bak politistasjonen i Bergen som tidligere nevnt.

IMG_5133

Hovedbilde: Eirik Nor Saghaug og Ulrik Lislott.

 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *