«Make America Great Again» Morten Viskum som Donald Trump

Comments (0) Donald Trump, Kunstnere, Morten Viskum, Morten Viskum selvportretter, Norsk, Samtidskunst, Utstillinger

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

For English press here

Morten Viskum sine selvportretter har fått enda et medlem; årets utgave er den mye omdiskuterte amerikanske presidentkandidaten Donald Trump. Igjen treffer Viskum spikeren på hodet ved årets valg når det gjelder selvportrett. Tirsdag 19. juli ble Trump formelt valgt som republikanernes presidentkandidat, noe veldig mange ikke trodde var mulig. Dette gjorde at årets selvportrett er enda mer aktuelt enn da Viskum foretok sitt valg, selv ikke han kunne vel forutse et slikt resultat.

img_0322Donald Trump ble født 14. juni 1946 i Queens, New York. Før valgkampanjen startet til årets presidentvalg, var han for mange mest kjent fra realityserien The Apprentice (lærlingen). Hans mest kjente sitat er "You're fired!", noe som har blitt brukt mot ham i valgkampen. Hans hårfrisyre er også et mye omtalt tema, i tillegg til hans oppførsel. Allerede på barneskolen var hans oppførsel et problem, så dette er en mann med temperament. Men Donald Trump er så mye mer enn det. Først og fremst er han en styrtrik forretningsmann, og flere bygninger på Manhattan bærer hans navn. Som forretningsmann går han i sin fars fotspor; Frederick Trump jr.

I dag er det imidlertid politikeren og presidentkandidaten Donald Trump som preger mediene. Mens de fleste tidligere trodde at han ikke hadde den ringeste mulighet til å bli republikanernes presidentkandidat, er det mer frykt for at han kan bli USAs neste president som nå står på agendaen. På tross av sterke og helt urimelige uttalelser som at muslimer skal nektes innreise til USA, at det skal bygges en mur mot Mexico så det ikke slipper uønskede meksikanere inn i USA, og sist men ikke minst; hans forferdelige syn på kvinner, ligger han ganske så jevnt med sin demokratiske motkandidat Hillary Clinton på meningsmålingene. Etter den første debatten mellom de to kom imidlertid ikke Donald Trump så godt ut ifølge meningsmålingene, og mens det virket som Hillary Clinton hadde forberedt seg godt, noe hun også selv påpekte, har Trump fått råd om å øve mer til neste debatt.

Hvorfor så mange støtter Donald Trump er det enda flere som har lurt på. Han har en fremtreden som man overhodet ikke forbinder med en presidentkandidat. Aldri har vel verden opplevd at en sittende president har gått ut og advart folket mot å stemme på presidentkandidaten til motsatt parti på grunn av personen slik Obama gjorde i forbindelse med sin støttetale for Hillary Clinton. I tillegg har det vel neppe hendt at politikere har valgt å stemme på motparten sin presidentkandidat, slik de republikanske politikerne Brent Scowcroft, Richard Armitage og Henry Paulson vil gjøre ifølge NRK. Dette viser hvor ekstrem Donald Trump er, så får vi bare håpe at amerikanere flest tar til fornuft og blir i stand til å se forbi populismen til Trump, og se hvilken fare denne mannen er for verdensfreden hvis han mot alt håp skulle bli president. Da vil verden bli et kaldt og farlig sted å være.

Morten Viskum som Donald Trump

Hva er det så Morten Viskum vil kommunisere med oss gjennom å tre inn i rollen som Donald Trump? I et intervju på NRK 30.09.16, dagen før utstillingen åpnet, uttalte Viskum at på en måte var det ham, men bare ved å endre på hårfrisyre og øyenbryn så ble den så ekkel. Med det statuerer egentlig kunstneren sitt ståsted i forhold til Trump. Når Viskum snakker om ekkel, er det neppe selve statuen, men det den representerer som fremkaller en slik reaksjon hos ham. Ikke så rart kanskje, med tanke på at avstøpningen er ham selv, mens det den står for er noe kunstneren selv er sterkt imot. Dette å bruke avstøpning av seg selv til å fremstille personer eller hendelser som kunstneren selv er imot, er noe vi skal gå dypere inn i når alle selvportrettene er presentert.

img_0317Morten Viskum som Donald Trump er ikledd mørk dress med en pins av det amerikanske flagget på venstre jakkeslag, sorte sko, hvit skjorte og rødt slips. I høyre hånd holder han en mikrofon mens han med venstre hånd holder tommelen opp. Dette er et antrekk som vi har sett Trump i mange ganger, men den sterkeste identitetsmarkøren er hårsveisen; en sveis hvor man lar håret vokse lenger på den ene siden for å kunne dra det over en tiltagende måne. I Tonight show 14.09.16 fikk programleder Jim Fallon lov til å ruske i håret til Trump; antageligvis som en sjarmoffensiv. Utfallet kan vel diskuteres, men det viser at det skal ikke mere til enn at Morten Viskum griper fatt i hårfrisyren, så assosierer alle det med Donald Trump. Mikrofonen og "thumbs up" taler for seg selv. Ved åpningen av utstillingen kommenterte en person som sto ved siden av undertegnede at han hadde for store sko, og ja, det er vel mange som mener at Trump har tredd inn i alt for "store sko."

Går vi videre med installasjonen, ser vi at bak Trump står frihetsgudinnen, det sterkeste symbolet på frihet og demokrati. Den ble gitt av det franske folk som et symbol på deres gjensidige vennskap med amerikanerne, og den ble avduket 28. oktober 1886. Fakkelen som frihetsgudinnen har i hånden skal lyse vei for dem som ikke opplever frihet og demokrati enda, og de syv piggene på hodet symboliserer de syv kontinenter. I den andre hånden bærer hun en bok med datoen da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble signert; 4. juli 1776. I en periode da mange mennesker utvandret til USA var det gjerne New York de kom til, og siden det var frihet og et bedre liv de søkte, må denne statuen ha vært et sterkt symbol for akkurat det ved innseilingen til New York.

img_0318Frihetsgudinnen bak Donald Trump på utstillingen til Morten Viskum er imidlertid skadet, armen med fakkel som skal lyse vei til frihet og demokrati er knust og ligger på gulvet. Dette kan leses som en sterk protest mot Trump sine uttalelser mot både muslimer, meksikanere og han kvinnesyn. Trump har også tidligere sådd ubegrunnet tvil om Barack Obama sitt fødested, den såkalte Birth-saken, i 2011. Nå gjør han helomvending og innrømmer at Obama er født i USA, noe Det Hvite Hus dokumenterte allerede i 2011 ved å legge frem fødselsattesten hans. Hva han ville oppnå med det kan man gjerne spørre seg om. Sikkert er det i hvert fall at for å bli president i USA må man være over 35 år, være født amerikansk statsborger og ha bodd i landet i minst 14 år. Med sine til dels sterke rasistiske uttalelser kan man spørre seg om det er fordi Obama er den første svarte president  Donald Trump har gjort slik sak av dette; i så tilfelle er det bare enda et bevis på hans rasistiske holdninger. Er det en slik mann man ønsker skal bli USA sin neste president? I så fall har det lite med symbolikken til frihetsgudinnen å gjøre; ikke rart Morten Viskum lar den være skadet. Det er Viskum sitt sterke uttrykk for hva han synes om Donald Trump; Trump mer enn noen hadde trengt lyset som viser vei til frihet og demokrati. img_0345For å forsterke sitt syn ytterligere lar Viskum Donald Trump trampe på det amerikanske flagget; det ligger på gulvet, delt i to; de forente stater er gått i oppløsning. Behandlingen av flagget står som et sterkt uttrykk for hva Donald Trump gjør mot det amerikanske folk, og vi kan føye til, hva han lar USA bli overfor resten av verden hvis han blir valgt til USAs neste president. He will not "Make America Great Again!"

  Se også Morten Viskum som Jesus og The Clown    
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *